top of page
banner1.jpg

het verhaal achter chocobombes

13048007_893970814047330_167084382257568

Chocobombes is ontwikkeld door ontwerper Naomi Jansen. Met dit concept studeerde ze in 2016 af aan de Design Academy Eindhoven. Om deze lekkere bonbons te vullen met een gezonde boodschap is Naomi een samenwerking aangegaan met het Eindhovense ziekenhuis Máxima Medisch Centrum en chocolatier Jurgen Koens van patisserie de Pastryclub in Eindhoven. Voeding, gezondheid en design komen samen in één ontwerp en dat is precies de boodschap die Naomi wil uitdragen.

Naomi vindt het belangrijk om stil te staan bij de manier waarop we met onze voeding omgaan. Als ontwerper wil ze een brug slaan tussen voeding en gezondheid. “Ik geloof dat creativiteit verbindt en bijdraagt aan nieuwe bewustwording.”

"ALS ONTWERPER WIL IK EEN BRUG SLAAN TUSSEN VOEDING EN GEZONDHEID"

Chocobombes is tot stand gekomen in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum. Tijdens het afstuderen van Naomi Jansen aan de Design Academy Eindhoven is het MMC de opdrachtgever geweest van haar project. Vanuit het Vrouw Moeder Kind-centrum is de vraag gesteld een ontwerp te maken dat een positieve bijdrage levert aan een thema rondom de zwangerschap. Voeding speelt een belangrijke rol in deze periode en dat was voor Naomi Jansen de aanleiding om een product te ontwerpen dat zwangere vrouwen motiveert om gezond om te gaan met de dagelijkse voeding. Het concept is tot stand gekomen met de kennis van gynaecologen en voedingsdeskundigen van het MMC. Chocobombes draagt bij aan het creëren van bewustwording over het belang van gezonde voeding tijdens de zwangerschap en is geen vervanging voor een gevarieerde dagelijkse voeding of voor voedingssupplementen.

Tijdens haar afstuderen heeft Naomi Jansen de Pastryclub uitgedaagd om haar idee bonbons voor zwangere vrouwen verder uit te werken. Dit is uitgegroeid tot een hele mooie samenwerking. De receptuur van Chocobombes is ontwikkeld samen met chocolatier Jurgen Koens van de Pastryclub.

ONDER DE NAAM VOEDSELAPOTHEEK ONTWIKKELT NAOMI PRODUCTEN EN CONCEPTEN TER VERBINDING VAN VOEDING EN GEZONDHEID

Wat is de Voedselapotheek?


De Voedselapotheek is een creatieve werkplaats waar ontwerpers op zoek gaan naar nieuwe verbindingen tussen voeding en gezondheid. Samen met artsen, diëtisten, verloskundigen, koks, voedingstechnologen en andere food- en health professionals gaan we opzoek naar cross-overs en vertalen dat naar innovatieve producten en concepten die aanzetten tot meer bewustwording over het belang van gezond eten.

We zetten design thinking in om een brug te slaan tussen voeding en gezondheid.

Waarom wordt de zorg beter van dit initiatief?


Ontwerpers van de Voedselapotheek denken na over het eten van de toekomst in de zorg en daarbuiten. We gaan opzoek naar nieuwe manieren om ons huidige voedselsysteem zo in te richten dat het eten in de zorg lekkerder, aantrekkelijker, voedzamer, op maat gemaakt en duurzamer wordt. We gebruiken design thinking om concepten en producten te ontwikkelen die zullen aanzetten tot gedragsverandering bij de patiënt en de consument. Na conceptontwikkeling volgt een passende en krachtige vormgeving van informatievoorziening en communicatie. “Ik geloof dat creativiteit bijdraagt aan meer bewustwording over gezond eten.” Op deze manier wordt het voor de mens leuker en makkelijker te kiezen voor gezond eten.

Op welk probleem in de zorg is dit initiatief een antwoord?


We zien een steeds groter wordende vraag naar informatie ontstaan over voeding passend binnen een gezonde en bewuste leefstijl. Het besef dat veel welvaartsziektes een gevolg zijn van slecht eten groeit en de toekomstige generatie zal voeding vaker preventief inzetten om langer gezond te kunnen leven. Het is beter om te voorkomen dan te genezen en wij geloven dat voeding daar een hele belangrijke rol in speelt. Als we willen dat zoveel mogelijk mensen in de toekomst preventief met voeding bezig zullen zijn moeten we het onderwijs, de zorg, overheden en bedrijven met impact inspireren zich in te zetten voor de algehele gezondheid van de mens op lange termijn.

logo_VA.png
VA_01_vierkant.jpg
Voedselapotheek - DDW 2017-01.JPG
genees_smakelijk_wit.jpg
bottom of page